دانلود و خرید کتاب از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون) عبدالحمید دیالمه
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
کتاب از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون) اثر عبدالحمید دیالمه

کتاب از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون)

انتشارات:نشر معارف
دسته‌بندی:
امتیاز:
۴.۲از ۶ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون)

از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون) مجموعه مباحث شهید دکتر عبدالحمید دیالمه درباره از خود بیگانگی است که در دفتر نشر معارف به چاپ رسیده است.

درباره کتاب از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون)

سال های ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۷ نقطه عطف انقلاب اسلامی است. چرا که در آن سال ها اسلامیت نهضت در حال هویت یابی و انقلابیون مسلمان در حال نیرومند شدن بودند. شعارهای اسلامی و خط مشی های رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) برای توده های مردم بیش از پیش اهمیت یافت و گرایش ها به سمت و سوی باز فهمی ارزش های اسلامی بود.

چنین گرایش و اقبال عمومی در فضای اجتماع، به ویژه در میان قشر دانشجو و فرهیخته، بستری مهیا کرد که افراد وگروههایی نیز دینی آمیخته با خواسته های حزبی و فردی و گروهی خود را به جامعه عرضه کنند.

نامتوازن بودن رشد سیاسی جوانان با رشد دینی، درست اندیشیدن را در معرض تهدید سیاست زدگی قرار داده بود؛ در نتیجه هر جریانی عده ای را به راهی فرا می خواند.

در این میان گروهک های انحرافی با جدیت، در تصرف قدرت و تسلط بر جایگاههای فرهنگی و انقلابی می کوشیدند و این همان چیزی بود که شهیددیالمه را درباره آینده اسلام و انقلاب اسلامی به شدت نگران می کرد. افتادن انقلاب به دست نا اهلان!

دیالمه با نگاه جامعش به ضعف ها ی فکری و انحرافات موجود در جامعه آن روز چاره را در دو حرکت همسو دید

۱- تدوین مفاهیم صحیح دینی و تبیین آن برای نسل جوان.

۲- به نقد کشیدن افکار واندیشه های انحرافی و التقاطی

او سنگرسازی برای حفط و اعتلای اندیشه دینی را از آشفته ترین بازار آن روز که دانشگاه نام داشت آغاز کرد و «معیار دهی» ویژگی مهم کلاس های درس شهید دیالمه بود تا مخاطبانش را با شاخص ها و موازین دینی آشنا کند؛ با این هدف که در دام گروه ها و جریان های ضد اسلامی مطرح آن روز جامعه گرفتار نشوند.

باید توجه کرد که مخاطبان شهید دیالمه نسل جوان دانشگاهی بودند که اطلاعات دینیِ اندکی داشته و معیاری برای شناخت حق از باطل نداشتند. از همین رو نگاه شهید دیالمه موضوع محور نیست تا هر بحثی که خود برآن تسلط دارد بیان کند، بلکه مسئله محور است بنابراین بیش از آنکه بیندیشد چه بگوید؟! در پی این است که چرا بگوید؟؟ و محتوایی که در کلاس درسش مطرح می شود پاسخگوی کدام نیاز مخاطب است؟

مروری بر عناوین سخنرانی های شهید از این زاویه؛ اثبات کننده این حقیقت است.

شهید دیالمه با طرح مباحثی چون: انسان خلوت وخلوت انسان، طراح هدایتی، مذهب در بوته تاریخ، انسان درقالب زمان، الیناسیون (از خود بیگانگی جامعه) و.... در پی ترسیم انسان شناسی اسلامی و نقش مذهب در زندگی آدمی بود ودر این راستا نظریات و دیدگاههایی که نیاز به مذهب را در نظریاتی چون نظریه ترس؛ طبقه حاکم؛ طبقه محکوم؛ نظریه فروید و ...مطرح می کردند؛ به چالش کشید.

او برای اولین بار در سطح دانشگاه به جای مباحثی همچون: جامعهٔ بی طبقه توحیدی، خود سازی انقلابی و ......که عناوین رایج در آن روز بود از " صیرورت انسان بر صراط مستقیم " سخن گفت و با طرح ضوابط حرکت بر این راه ازجمله زهد و آزاد اندیشی، صبر، توکل، شفاعت، فقر، قضا و قدر، امام و انتظار، مفاهیم اصیل و دقیق شیعی و تفاوت آن با مفاهیم دیگر را بازخوانی کند ۱، تا هم نقشهٔ راهی که قران کریم برای سعادت انسان بیان داشته ترسیم شود وهم نشان دهد که دغدغه ها و دل مشغولی های او از سنخ دیگری است.

این مباحث که از قبل انقلاب در سالهای ۵۲-۵۶ در جمع های کوچک دانشجویی آغاز شده بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با مساعد شدن فضای دانشگاه، در جلسات گسترده تر مطرح شد و جنبه عمومی و رسمی یافت. در تنهایی ثقلین، رساله حقوقیه امام سجاد (ع)، اگر فاطمه (ع) نبود، جایگاه و موقعیت زن در جامعه اسلامی و دهها عنوان دیگر.. که امروز به سهولت بر زبان می آید، در میان جوانان هم عصر او مطرح نبوده و درنسل دانشگاهی غریب می نمود.

آنچه ضرورت تأمل در حیات شهید دیالمه را بیشتر می کند آن است که مطالعات دینی؛ تخصص دانشگاهیِ او نبود ۲، در واقع او دانشجوی رشته الهیات و گرایش های مرتبط یا طلبه حوزه علمیه نیست تا تلاشهای او حرکتی در راستای فعالیتهای علمی -تخصصی او به شمار آید؛ بلکه آنچه دیالمه را واداشت تا اینچنین به مباحث دینی ورود پیدا کند؛ احساس تکلیف دینی به عنوان یک مسلمانِ پیرو مکتب اهل بیت ع است. او براین باور بود که که فهم دقیق دین ومسوولیت ترویج آن به قدر توان؛ تکلیف همه مسلمانان است ونه فقط قشر و گروهی خاص؛ لذا با سبک زندگی خود افقی را فراروی نسل جوان ترسیم کرد که در آن مسوولیت دینی فراتر از هر تخصص و رشته علمی، محور همه تلاشها ومعنای زندگی است.

در این میان آیندهٔ اسلام و انقلاب اسلامی به رهبری اندیشه های شیعی از نگاه تیزبین شهید دیالمه مستور نماند زیرا دستهایی که نابودی این حرکت را هدف گیری کرده بود، به خوبی شناخته بود.

مباحثِ اسلام قدرت بزرگ فردا، آمریکا طراح استراتژی سقوط، اسلام و مبارزات ضد امپریالیستی، آزادی چیست؟، مرجعیت و روحانیت، ولایت فقیه و .... ناظر به همین حساسیت و آینده نگری شهید بود. خطری که او از ناحیه خطوط التقاطی حس کرد؛ سبب شد که برخی گروهها و جریانات انحرافی، به دلیل داشتن مواضع رسمی مکتوب و منتشر شده بطور مستقیم در معرض طرح و نقد شهید قرار گیرند.

«مرامنامه های کمونیستی»، «تبیین جهان»، و «تعمیم امامت و بعثت دائمی »،" قیام موسی، طلوع زن مسلمان " و.... از جمله اندیشه‌های مکتوبی بودند که شهید دیالمه در آنها امتزاج و التقاط حق و باطل را به خوبی دید وبا برگزاری جلسات مشروحِ نقد، فاصله آن ها با حقیقت اسلام را به خوبی تبیین کرد؛ حرکتی که به مفهوم واقعی برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه و در متن جامعه بود.

اکنون با گذر بیش از سه دهه از زمان طرح این مباحث، همچنان جامعه اسلامی تشنه کلام زلال شهید در ترسیم خط اصیل اسلامی شیعی و مبانی انقلاب اسلامی است، امری که ضرورت چاپ ونشر آن اندیشه ها را بیش از گذشته آشکار کرده است.

بر این اساس در دورهٔ دوم انتشار سلسله سخنرانیهای شهید عناوین: طراح هدایتی، انسان در قالب زمان، از خود بیگانگی جامعه، مذهب در بوته تاریخ، ربوبیت معرکه اصلی انبیاء، مرجعیت و روحانیت، ولایت فقیه،، اسلام و مبارزات ضد امپریالیستی، اسلام قدرت بزرگ فردا تقدیم نسل جوان گردید ه است.

گرچه مطالعه این مجموعه لذت شنیدن و جرعه جرعه نوشیدن تمامیِ لحظاتِ حضور در درس شهید را ندارد؛ اما تردید نداریم که حتی گزیده ای مکتوب از آن فریادهای خالصانه، همچنان روشنگرِ راه جویندگانِ حقیقت خواهد بود.

خواندن کتاب از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون) را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

علاقه‌مندان به مباحث عقیدتی مخاطبان این کتاب‌اند.

نظرات کاربران

mehdi
۱۴۰۱/۰۴/۰۹

متاسفانه حدود سی درصد کتاب رو به خاطر مسلط نبودن به مفاهیم و جریانات مورد اشاره واقع شده، درک نکردم. در حین مطالعه بخش پرسش و پاسخ به دو نکته رسیدم.چه آمادگی ذهنی در پاسخ دادن داشت و چه اخلاق

- بیشتر
خامنه ای رهبرم💗
۱۴۰۱/۰۸/۰۱

شهید دیالمه خیلی عالی ، رفتار جامعه آن روز با تفکرات دکتر شریعتی رو بیان کردن و مثل همیشه بخش هیجان انگیز و دوست داشتنی کتاب هاشون ، پرسش و پاسخ های انتهای کتابه که کلی کیف میکنم از تسلط

- بیشتر
بیوتن
۱۴۰۰/۰۹/۲۹

کتاب را میتوان به دو بخش تقسیم کرد، بخش نخست به مفهوم از خود بیگانگی و مصادیق آن می پردازد.در بخش دوم پرسش و پاسخ پیرامون مباحث مطرح شده بخش اول است. علیرغم حجم کم کتاب، اما مطالب آن جای

- بیشتر
بریده‌هایی از کتاب
مشاهده همه (۶)
امام علی (ع) فرمود: «إضرِبُوا بَعضَ الرَّأی ببَعضٍ یَتَولَّدُ مِنهُ الصَّوابُ, وامخَضُوا الرَّأی مَخْضَ السِّقاءِ یُنتِج سَدیدَ الآراء» (نظرات گوناگون را به یکدیگر بزنید تا آنچه صواب است به دست آید و اندیشه‌ها را همانند به هم زدن مَشک برای گرفتن کره به هم زنید تا آرای صحیح و استوار حاصل آید). (شرح غرر الحکم، ج ۲، ص ۲۶۶)
بیوتن
آقای سارتر با کمال وقاحت این مطلب را مطرح می‌کند: «ما روشنفکرها، عملاً اندیشمندان جوامع شرقی را به جوامع خود می‌آوردیم، فرمول‌های دلال‌مآبانه به آنها می‌آموختیم، طرز تفکر خود را به آنها القاء می‌کردیم؛ سپس آنها در کشور خودشان، مانند بلندگوهای ما رفتار می‌کردند و طبق خواست و نظر ما عمل می‌نمودند»
بیوتن
قرآن، رئوس کلی مطالب را فرموده است، اما تأویل مطالب را نمی‌توانید فقط از قرآن به‌دست بیاورید؛ مثلاً آیه قرآن می‌فرماید: «إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَیسِرُ». إِنَّمَا برای حصر است! آیا می‌توانیم این آیه را این‌گونه معنی کنیم که فقط و فقط شراب و قمار حرام است و چیز دیگری حرام نیست؟!
خامنه ای رهبرم💗
درواقع همان چیزی که دکتر آمد تا مردم را از آن خارج کند، در آثار خود او اتفاق نیفتاد. من امروز به دوستان گفته بودم پلاکاردی بالای مجلس با این سخن دکتر نصب کنند: «کسی که مرید کسی باشد، شمس کسی شدن را از دست می‌دهد.» اعتقاد او همین بود و اگر به‌گمان شما، دکتر باوری جز این مطلب داشته، صددرصد اشتباه می‌کنید.
بیوتن
باید گفت که ماشینیسم همانند سیانتیسم و راشیسیسم و ناسیونالیسم، نظام‌های حاکمی هستند که بر مفهوم اصلی کلام استوارند. وقتی می‌گوییم راشیسیسم، هیچ‌گاه با مفهوم کلامی آن مخالف نیستیم، بلکه با نظامی که تحت آن بر مردم حاکم شده است، مخالفیم. مثلاً ما با نژاد مخالف نیستیم، بلکه با نژادپرستی مخالفیم. ما با امپریال به‌معنای سرمایه مخالف نیستیم، بلکه نظامی را که تحت لوای امپریال بر مردم حاکم شده است، ظالم می‌دانیم و با آن مخالف هستیم. آیا ناسیونال به‌معنای ملیت، چیز بدی است؟ نه، اما اگر شد ناسیونالیسم، یعنی نظامی حاکم که به‌وسیلهٔ آن، افراد بُعد ملیت‌گرایی پیدا کرده‌اند، ما معتقدیم که این اشتباه است. ماشین با ماشینیسم تفاوت دارد. ماشین، همان صنعت است که کسی با آن مخالفت ندارد، اما اگر ماشین تحت نظامی قرار گرفت که آن نظام، انسان را که خودش سازنده ماشین است، بردهٔ ماشین کرد، این مورد نقد است.
بیوتن
اگر تصور کنیم که شخص روشنفکر آمده است تا ما مانند فیلم عکاسی در برابرش بایستیم و فقط از او رنگ بگیریم، بزرگ‌ترین خیانت را به او کرده‌ایم. این تفکر، یعنی او یک سیستم برده‌داری فکری ایجاد کرده است تا افراد قالبی از او را در خود بسازند و همیشه برده‌اش باشند. اما مخالف این جریان چیست؟ اگر ما این‌گونه بپذیریم که او آمده است تا به ما جهت دهد و بگوید: «من چند پله آمده‌ام و پله‌های دیگر را خودتان باید طی کنید»، آن‌گاه شما همه مطالب را مطالعه می‌کنید، می‌اندیشید، برداشت خود را از آن دارید و در جامعه اثرگذار خواهید بود.
بیوتن

حجم

۵۹٫۶ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۸۴ صفحه

حجم

۵۹٫۶ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۸۴ صفحه

قیمت:
۱۸,۹۰۰
تومان